Spirulina sa vďaka svojim účinkom radí medzi najúčinnejšie zelené potraviny. Okrem iných pozitívnych účinkov sa jej užívanie odporúča aj pri nadváhe, pri tráviacich ťažkostiach, pri nesprávnej strave spojenej so stresujúcou prácou, ale aj pri diabete.
Spirulina je riasa, ktorá prirodzene rastie vo voľnej prírode v sladkovodných jazerách, prírodných prameňoch a morských vodách. Názov tejto superpotraviny pochádza z toho, že spirulinu tvoria špirálové skrutkovité mikroskopické vlákna. Je modrozelenej farby, ktorá pochádza z kombinácie zeleného chlorofylu a modrého pigmentu fykocyanínu.
Spirulina obsahuje mimoriadne zoskupenie živín, medzi ktoré patria najmä:
bielkoviny - má najvyššiu zistenú koncentráciu bielkovín zo všetkých potravín,
vitamíny - najmä vitamín A, B1, B2, B6, E a K,
minerály, stopové prvky - predovšetkým železo, vápnik, fosfor a horčík,
aminokyseliny - obsahuje všetkých 8 esenciálnych aminokyselín a celkovo 18 aminokyselín,
nukleové kyseliny,
chlorofyl, soli, fytonutrienty a enzýmy,
vláknina,
polysacharidy,
antioxidanty,
ďalšie látky.
Táto superpotravina má takú vysokú výživovú hodnotu, že je vysoko pravdepodobné, že ľudský organizmus by určitý čas prežil len vďaka konzumácii spiruliny samotnej. [1, 3, 7]
Účinky spiruliny sa pozitívne prejavujú v rôznych oblastiach. Okrem toho, že podporuje imunitu, dodáva telu energiu, priaznivo pôsobí na srdcovo-cievny systém, má protirakovinové účinky, účinkuje tiež pozitívne na tráviaci trakt a metabolizmus.
Spirulina preukázateľne prispieva k zdravému tráveniu. Je bohatá na vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Má výborné protiplesňové a antibakteriálne účinky. Vďaka svojmu obsahu cysteínu je tiež dôležitá pri liečbe a prevencii vzniku žalúdočných vredov. Preukázateľné účinky má tiež pri liečbe chorôb pečene, najmä cirhózy a stukovatelej pečene. [4, 6, 7]
Spirulina čistí telo od nežiaducich škodlivých látok, čím podporuje detoxikáciu pečene a obličiek a prispieva k ich regenerácii. Práve antioxidačný mix vitamínov, minerálov a fytonutrientov obsiahnutý v spiruline je totiž schopný okamžite sa vstrebať do tých častí tela, ktoré strácajú silu v boji proti voľnými radikálom. V niekoľkých štúdiách realizovaných po celom svete bola testovaná antioxidačná schopnosť spiruliny s výsledkom, že spirulina má na funkcie pečeňových a obličkových buniek jednoznačne pozitívne účinky. [1, 5, 6]
Spirulina sa radí tiež medzi najúčinnejšie prostriedky na podporu chudnutia. Pomáha udržať ideálnu hmotnosť a prirodzenú rovnováhu medzi energetickým príjmom a výdajom. Obsahuje totiž látky, ako sú fenylalanín a tyrozín, ktoré majú vplyv na potlačenie hladu a chute na sladké. Je tiež koncentrovaným zdrojom aminokyselín a sacharidov, ktoré udržiavajú organizmus v stave nasýtenosti.
Vďaka jej vysokonutričnej hodnote a nízkemu obsahu kalórií je spirulinu vhodné užívať predovšetkým pri nízkokalorických diétach. Práve pri takýchto diétach je bežné, že ľudia sa stravujú nedostatočne a strava neobsahuje potrebné množstvo živín a minerálov nevyhnutných pre organizmus. Spirulinu je potrebné doplniť do jedálnička práve kvôli doplneniu všetkých potrebných živín. Jej pravidelný prísun počas diéty zároveň podporuje aj správne fungovanie tráviaceho systému a pravidelné vylučovanie. [5, 7]
Spirulina sa osvedčila tiež pri liečbe cukrovky typu 2. Znižuje hladinu triglyceridov v krvi a zvyšuje množstvo tzv. dobrého HDL cholesterolu a odstraňuje tiež systémový zápal vyvolaný inzulínovou rezistenciou.
Pozitívne účinky užívania spiruliny pri liečbe cukrovky dokázala aj vedecká štúdia realizovaná v roku 2001 na Univerzite v Barode. Štúdia sa zamerala na hodnotenie hypoglykemických a hypolipidemických funkcií spiruliny. Počas dvoch mesiacov bolo sledovaných 25 ľudí s diagnózou diabetes mellitus. Výsledky výskumu naznačujú, že užívanie spiruliny ako doplnkovej látky má priaznivý účinok pri kontrole glukózy v krvi a zlepšenie lipidového profilu subjektov s diabetes mellitus 2. typu. [2, 4]
Spirulina patrí k najviac nutrične hodnotných zelených superpotravín na svete. Zatiaľ nebola objavená žiadna iná potravina, ktorá by poskytovala taký komplexný zdroj bielkovín, aby dokázala splniť všetky výživové potreby ľudského organizmu. Preto je spirulina vhodná aj pre vegetariánov.
Aby vegetariáni nahradili chýbajúci príjem bielkovín z jedla, často siahajú po rôznych rastlinných zdrojoch proteínov, ako sú napríklad orechy, fazuľa, strukoviny či sója. Žiadna iná potravina však nedodá organizmu také množstvo proteínu ako spirulina. Práve spirulina totiž obsahuje 65 - 71 % čistého proteínu, čo je viac ako v hovädzom mäse (22 %) či v strukovinách (26 %). Spirulínový proteín sa tiež absorbuje oveľa ľahšie ako živočíšny - každý gram bielkoviny zo spiruliny je až 4-násobne vstrebateľnejší ako gram bielkoviny z hovädzieho mäsa. Spirulina teda dokáže dokonale nahradiť potrebu konzumácie tučného mäsa.
Okrem toho je spirulina pre vegetariánov dôležitá aj svojim obsahom dôležitých aminokyselín, vitamínov a minerálnych látok, ktoré sa ľahko vstrebávajú do organizmu. Pri vegetariánoch a vegánoch zohráva kľúčovú úlohu najmä vitamín B12, ktorý zodpovedá za normálne fungovanie nervového systému a krvotvorby. Táto skupina ľudí trpí spravidla nedostatkom vitamínu B12, pretože tento sa vyskytuje najmä v živočíšnych produktoch. Našťastie však už 3 gramy spiruliny užívanej jedenkrát denne dokáže dodať organizmu 150 % odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu. [1, 6, 7]
Spirulinu môžete užívať vo forme tabliet alebo prášku. Oba tieto produkty sa pri konzumácii vzájomne dopĺňajú a podporujú. Nech teda zvolíte akúkoľvek kombináciu, neurobíte chybu. Dávkovanie spiruliny potom prispôsobte množstvu spiruliny v prášku alebo v tabletkách. Pri výbere produktov zo spiruliny dbajte na to, aby to boli 100-percentne prírodné produkty bez pridaných látok a či nie sú geneticky modifikované. Len tak môžete rátať s tým najlepším účinkom na vaše zdravie. [5]
Zdroje:
[1] https://www.superfood-eshop.sk/img/cms/Produkty/Spirulina-Pacifica/Havajska%20Spirulina%20ebook.pdf
[2] https://www.superfood-eshop.sk/img/cms/Produkty/Spirulina-Pacifica/Spirulina_Abstracts.pdf
[3] https://www.vitarian.sk/clanky/vyziva/2015/spirulina
[4] https://dran.webnoviny.sk/bielkovinova-bomba-pre-nase-telo-spirulina/
[6] https://www.cez-okno.net/clanok/spirulina-zazracna-potravina-ktoru-ignoruju-od-polovice-20-storocia
Cukrovka: všetko, čo by ste o nej mali vedieť
Diagnóza cukrovka alebo diabetes mellitus sa v našej spoločnosti objavuje čoraz častejšie, a to bez ohľadu na vek....
Spirulina - jedna z najlepších zelených potravín vôbec
Na našom blogu sme už písali o viacerých zelených potravinách. Vedeli ste však, že spirulina patrí vďaka svojim...