Cholesterol je látkou, ktorá sa prirodzene vyskytuje v našom tele. Je nevyhnutný pre tvorbu hormónov. Predstavuje súčasť žlčových kyselín. Z potravín prijímame zhruba tretinu cholesterolu, zvyšok si telo tvorí samo.
Problémom je, keď je cholesterolu priveľa. Vysoká hladina cholesterolu vedie k ateroskleróze, čiže kôrnateniu tepien. Cholesterol zužuje cievy, môže ich upchať a dôsledkom je infarkt alebo mŕtvica. Dlhodobo vysoké hladiny cholesterolu spôsobujú tiež problémy s obličkami, nedokrvovanie dolných a horných končatín či poruchy erekcie.
Rizikovými faktormi pre vznik vysokej hladiny cholesterolu v krvi sú nezdravá strava, bohatá na nasýtené tuky a trans-tuky, obezita, nedostatok pohybu, fajčenie, pitie alkoholu i vek. Po štyridsiatke riziko vysokého cholesterolu narastá (1).
Najlepším spôsobom, ako zistiť hladinu cholesterolu v krvi, je pravidelne absolvovať preventívnu prehliadku u všeobecného lekára, ktorá zahŕňa aj meranie hladiny cholesterolu.
Prevenciou tohto zdravotného problému je zdravý životný štýl. Máme tu pre vás tipy, ako s vysokou hladinou cholesterolu zatočiť a byť fit.
Transmastné kyseliny sa nachádzajú v množstve vysoko priemyselne spracovaných potravín, ako sú jedlá z rýchleho občerstvenia, komerčné sladkosti, konzervované pokrmy, údeniny, sladké pečivo, zákusky, polotovary, vyprážané jedlá atď. Trans-tuky sa podieľajú na zvýšení celkovej hladiny cholesterolu.
Nasýtené tuky nájdete v červenom a bravčovom mäse, vnútornostiach, plnotučných mliečnych výrobkoch, ako tučné syry, smotanové jogurty či maslo, ale aj v kokosovom oleji. Konzumujte ich s mierou.
Protizápalové omega-3 tuky, okrem iného, znižujú hladinu triglyceridov v krvi, regulujú cholesterol, znižujú vysoký krvný tlak, sú prevenciou ukladania aterosklerotického plaku v tepnách a eliminujú vznik krvných zrazenín (2).
Omega-3 tuky sa nachádzajú v tučných rybách, vlašských orechoch a ľanových semiačkach. Väčšina odborníkov však odporúča tieto prospešné tuky suplementovať aj prostredníctvom kvalitného doplnku výživy.
Chioská masticha má potenciál znížiť vysokú hladinu cholesterolu i cukru v krvi a tým pádom eliminovať riziko srdcových chorôb a cukrovky druhého typu. Podľa štúdie na 156 účastníkoch, tí, ktorí užívali chioskú mastichu, mali po 8 týždňoch nižšiu hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Denne užívali 330 mg surovej mastichy (živice) trikrát denne (3).
Podľa záverov ďalšieho výskumu z Japonska, muži užívajúci 5 mg mastichy denne, mali po 6 mesiacoch nižšiu úroveň triglyceridov a inzulínu. Najlepšie výsledky dosiahli tí, ktorí navyše aj 3-krát týždenne cvičili (4).
Chioská masticha sa nachádza aj v produkte Masticha VENA v kombinácii s ďalšími účinnými látkami, ako extrakt z listov a plodov olivovníka, výťažok z červeného hrozna, resveratrol, piperín a výťažok z granátového jablka. Vďaka tomu je stvorená na zníženie cholesterolu a vysokého tlaku, podporu imunity a harmonizáciu trávenia.
Náš Tip: V našom internetovom obchode nájdete produkt MASTICHA VENA. Ide o prírodný produkt s obsahom polyfenolov a flavonoidov. Je to top prírodný doplnok výživy bez vedľajších účinkov. Odporúča sa užívať spolu s aktívnou vlákninou Natura Biotika.
Dospelý človek by mal denne prijať 25 až 30 g vlákniny denne. Bohužiaľ, väčšina Slovákov neskonzumuje ani polovičné množstvo. Čo sa týka hladiny cholesterolu, prospešná je najmä rozpustná vláknina znižujúca LDL cholesterol.
Výborným zdrojom tohto typu vlákniny sú ovsené vločky, pšeničné otruby, fazuľa, jablká či hrušky. V jedálničku preferujte pred ovocím zeleninu, pretože obsahuje nižšie množstvo kalórií. Podľa štúdií konzumácia väčšieho množstva zeleniny je spojená s nižšími úrovňami LDL cholesterolu u mužov i žien (5).
Odporúčame aj produkt Natura Biotika, ktorý je jedinečný vlákninový komplex. Spája v sebe silu troch druhov vlákniny. V jedinom produkte tak nájdete zastúpenie týchto vláknin:
Medzi potraviny priaznivo vplývajúce na hladinu cholesterolu patria olivový olej, orechy, semená, tučné ryby, strukoviny, sladké zemiaky, celé zrná, ale aj zelený čaj, cesnak a kurkuma.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sme denne nemali prijať viac ako 6 čajových lyžičiek pridaného cukru, čo je 25 g. Problematický je najmä skrytý cukor, ktorý sa nachádza v pečive, sladkostiach, kečupe či horčici. Nadmerná konzumácia cukru a rafinovaných sacharidov z vysoko priemyselne spracovaných potravín vedie, okrem iného, aj k zníženiu hladiny dobrého cholesterolu (6).
Zdroje:
(1). https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/symptoms-causes/syc-20350800
(2). https://draxe.com/nutrition/omega-3-benefits-plus-top-10-omega-3-foods-list/
(3). https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/2047487315603186
(4). https://link.springer.com/article/10.1007/s10068-018-0307-3
(5). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14749225/
(6). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3888273/
Antibakteriálne a protizápalové účinky extraktu z granátového jablka
Vedecké štúdie však poukazujú na liečivé účinky extraktu z granátového jablka zároveň pri bežných vírusových...